to be øko or not to be øko

jeg er ikke nem at få hidsig (måske min omgangskreds er uenig).. anyways – ting som (blandt andet) kan få mig op af stolen er, når folk siger ting som: “jeg har ikke råd til at købe økologisk og det er opreklameret”. Nej det er ej.

Jeg handler oftest i Rema, fordi det ligger på vejen hjem fra træningscenteret og fordi det er billigt, men mest fordi de har fået så mange økologiske produkter – i den butik jeg handler i, er der i hvert fald et stort udvalg af friske frugter og grøntsager.

Ja – økologi er lidt dyrere end ikke-økologiske ting, men du får så meget mere for pengene:

1. Du får mad uden rester af sprøjtegift

Når du spiser økologisk, slipper du for rester af de sprøjtemidler, den ikke-økologiske landmand bruger til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme. 

2. Du får mad med mere smag

Økologiske grøntsager indeholder generelt flere nærings- og smagsstoffer og mindre vand pr. kg end ikke-økologiske grøntsager.

3. Du får rene varer uden sminke

Ø-mærkede fødevarer er ikke sminket med kunstige farvestoffer eller sødemidler.

 4. Økologiske dyr har bedre leveforhold

Høj dyrevelfærd er vigtigt i økologisk landbrug. 

 5. Økologi er godt for vores grundvand

Økologiske landmænd bruger ikke sprøjtemidler, der kan sive ned i grundvandet.

 6. Bevar en rig og ren natur

Naturen er rigere og renere på økologiske arealer.

 7. Naturlig mad er sund fornuft

Målet i økologisk produktion er sunde og robuste dyr og afgrøder.  

8. Nej tak til gensplejset mad

Inden for økologisk produktion bliver der hverken brugt gensplejsning til føde til mennesker eller til foder til dyrene.

 9. Ø-mærket står for grundig kontrol

Det røde danske Ø-mærke og EU’s økologilogo er din garanti for økologisk kvalitet. 

 10. Økologi er godt for ulande

En række internationale undersøgelser viser, at økologiske metoder kan hjælpe fattige bønder i Afrika, Asien og Sydamerika til at producere mere mad og tjene flere penge.

Jeg køber ikke ALLE mine grøntsager og frugt økologisk, så det er ikke fordi jeg er hellig. Men jeg synes godt at man må tænke over, hvad man putter i kurven og ikke mindst i munden. Selvfølgelig kan jeg godt spise et æble som er sprøjtet og det gør jeg da også sommetider, men jeg vil nu helst have økologi. Fordi det sikre at jeg ikke få kemi i kroppen.

For mig handler det om prioritering: hvis jeg f.eks. køber økologiske appelsiner og økologiske rødbeder, så vælger jeg måske at købe ikke-økologiske avokadoer og ikke-økologiske agurker. Hellere spise lidt mindre frugt og grønt, hvis det betyder at der er råd til mere økologi. Og så køber jeg måske det billigste toiletpapir og de billigste vatpinde. På den måde synes jeg, at der bliver råd til øko.

Det er min holdning – og med frygt for at dette indlæg lyder helligt og jeg-pudser-glorie-agtigt, så ligger jeg det ud alligevel. Hvad synes du? Køber du øko eller ikke øko? Hvorfor og er det noget, som du tænker over, når du handler ind?

EDIT: En sød læser har lige gjort mig opmærksom på, at du i Føtex får 25% på alt økologisk, den første lørdag i hver måned!

Reklamer

2 tanker om "to be øko or not to be øko"

  1. Jeg køber økologisk så tit, jeg kan 🙂
    Min mælk, frugt og grøntsager og pastaen osv. er økologisk 🙂
    Jeg er så enig med dig i de punkter du har lavet!
    Tak for et skønt indlæg!

    • Hej Charlotte,
      Tak for din kommentar! Det gør mig så glad, når en læser kommenterer mine indlæg.
      Jeg er helt enig – base varene (mælk, grønt, frugt, rugbrød) skal være økologisk herhjemme, så kan andre varer, som man ikke bruger så tit, være ikke-økologiske.
      Alt med måde 😉
      God aften
      /Matilde

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s