Ja måske du ikke er klar over, at mange fødevarer indeholder gelatine – som er et spildprodukt fra grise og køer.
Gelatine er et geleringsmiddel eller et fortykkelsesmiddel, der består af protein. Det anvendes til at gøre vandige levnedsmidler tykkere og tyktflydende. Gelatine kan fremstilles ud fra collagen fra sener, knogler og hud – i dag typisk fra svin og køer. Gelatine anvendes i mange fedtfrie eller fedtreducerede produkter for at give en tekstur, der minder om det tilsvarende fedtholdige produkts. Det benyttes også til at gøre nogle farvestoffer vandopløselige, bl.a. betakaroten, der giver nogle sodavand den gule farve.
Måske er du ligeglad med at spise gelatine, måske tror du, at du spiser vegetarisk – uden at vide at gelatine er hyppigt brugt i fødevarer. F.eks:
Det er altså ikke nemt at være vegetar. Der er også gelatine i limstifter, skallen omkring fiskeolie og i mange medicinkapsler. Du kender måske en vegetar, som “snyder”? Jeg tror at der er mange vegetarer, som lever helt uvidende om dette gelatine-helvede, jeg har heller ikke vidst det altid – men det er altså værd at vide, inden du beslutter dig for, at blive vegetar – det er mere kompliceret end som så. Hvis du er vegetar, men stadig gerne vil spise f.eks. marmelade, så gå efter ingrediensen: pektin, som er et naturligt fortykningsmiddel.
Pingback: Sund(ere) hindbærsnitter | Helse Matilde
Hej Matilde 🙂 Faldt lige over dette indlæg igen, og tænkte på; ved du noget om, hvilke steder man kan finde gelatine? Fx spiser jeg gerne skyr, a38 og Philadelphia, men er der også gelatin i??
Jeg håber det ikke! 😉 ej det er der ikke i skyr, a38 etc. – heldigvis!